Plasproblemen

Plasproblemen

Veel of weinig moeten plassen


Een normale plasfrequentie is tussen 3 en 8 keer per dag. Als je slechts een 2-tal keer gaat plassen op een dag ondanks een normaal drinkpatroon, kan dit wijzen op een verminderd blaasgevoel en een “luie blaas”. Als je meer dan 8 keer gaat plassen op een dag kan dit zeer storend zijn, zeker als je je bezigheden telkens moet onderbreken omwille van een uitgesproken plasdrang of zelfs schrik niet tijdig op het toilet te geraken.


’s Nachts opstaan om te plassen


Een goede nachtrust is van groot belang voor het algemene welzijn, maar als deze nachtrust verschillende keren wordt onderbroken omwille van de nood te moeten plassen, kan dit ernstige gevolgen hebben overdag (vermoeidheid, verminderde concentratie, verhoogde bloeddruk,…). Ook al ben je het gewend van al jaren verschillende keren op te staan om te plassen ’s nachts en vind je dit niet eens zo erg, toch kan het aanpakken hiervan een wereld van verschil maken op je welbevinden en gezondheid.


Urineverlies overdag


Er zijn verschillende soorten urineverlies: urineverlies bij een dringende plasdrang nog voor je het toilet kan bereiken (=urge-incontinentie), urineverlies bij hoesten, niezen, lachen, springen (=stress-incontinentie), of urineverlies zonder dat je weet wat de uitlokkende factor is, “het gebeurt gewoon”. Het kan over enkele druppels gaan, maar net zo goed over een volledig natte slip en natte bovenkledij. Dit is een zeer vervelend probleem, zelfs al is het niet zichtbaar naar de buitenwereld toe.


Urineverlies ’s nachts of bedplassen


Dit is zeer frequent op kinderleeftijd, maar het kan zich ook op volwassen leeftijd manifesteren. Heel vaak word je niet eens wakker van een volle blaas gevoel en merk je het pas als het te laat is. Zeker


bij kinderen van een lagere school leeftijd kan dit leiden tot een schaamtegevoel en kan dit in de weg staan van sociale activiteiten zoals op kamp gaan, bij vriendjes gaan slapen,…


Moeite hebben om te plassen


Als je het gevoel hebt te moeten duwen om te plassen, of als het plassen zeer moeizaam op gang komt, is dit niet normaal, het kan wijzen op een vernauwing, een vergrote prostaat (bij mannen), een gespannen bekkenbodem/sluitspier. Als je helemaal niet kan plassen, is dit zeer pijnlijk, hiervoor moet je je zo snel mogelijk tot een arts/uroloog wenden.


Contactgegevens

Krijgslaan 118
9000 Gent
093/10 80 30
info@mijnuroloog.be
Plan een afspraak in
Privacy policy

Consultaties

Maandag 09:00-19:00
Dinsdag (UZ Gent) 09:00-17:00
Woensdag 09:00-19:00
Vrijdag 08:00-13:00
Zaterdag* 09:00-12:00

Copyright MijnUroloog © All Rights Reserved