Erectiestoornissen: oorzaken, symptomen en behandelingen

Erectiestoornissen, ook wel bekend als impotentie, zijn een veelvoorkomend probleem dat mannen van alle leeftijden treft. Het kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven en relaties. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken, symptomen en mogelijke...

erectiestoornissen impotentie

Erectiestoornissen, ook wel bekend als impotentie, zijn een veelvoorkomend probleem dat mannen van alle leeftijden treft. Het kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven en relaties. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingsopties voor erectiestoornissen.

 

Oorzaken van erectiestoornissen

Impotentie kan verschillende oorzaken hebben, zowel fysiek als psychologisch. Fysieke oorzaken kunnen onder meer zijn:

 1. Vaataandoeningen: Problemen met de bloedvaten die de penis van bloed voorzien.
 2. Hormonale onbalans: Een verstoring in hormoonniveaus, zoals lage testosteron.
 3. Neurologische aandoeningen: Schade aan zenuwen die betrokken zijn bij erecties, zoals bij diabetes.

Psychologische oorzaken omvatten stress, angst, depressie en relatieproblemen. Een psychologische factor speelt haast altijd mee bij impotentie, zij het als oorzaak of gevolg, een fysieke oorzaak moet altijd worden uitgesloten.

 

Symptomen van erectiestoornissen

De belangrijkste indicator van erectiestoornissen is het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden die voldoende is voor seksuele activiteit. Andere symptomen kunnen zijn:

 • Verminderd libido (seksuele verlangen).
 • Angst of zorgen over prestaties in bed.
 • Onzekerheid over het vermogen om een erectie te krijgen.

 

Behandelingsopties voor impotentie

Gelukkig zijn er diverse behandelingsopties beschikbaar om erectiestoornissen aan te pakken:

 1. Veranderingen in levensstijl: Het aanpassen van levensstijlfactoren, zoals stoppen met roken, het verminderen van alcoholgebruik en het beheersen van stress, kan positieve effecten hebben op erectiestoornissen.
 2. Orale medicatie: Geneesmiddelen zoals sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) en avanafil (Spedra) kunnen de bloedstroom naar de penis verbeteren en erecties bevorderen.
 3. Psychotherapie bij de seksuoloog: In gevallen waar psychologische factoren een rol spelen, kan gespreks- en oefentherapie helpen om de onderliggende problemen aan te pakken.
 4. Hormoontherapie: In gevallen van hormonale stoornis kan hormoontherapie worden overwogen.
 5. Intracavernosale injecties: Er kan een werkzame stof, zoals Alprostadil (Caverject) worden geïnjecteerd in de zwellichamen van de penis om een erectie uit te lokken.
 6. Erectieprothese: Als geen van bovenstaande een oplossing biedt, kan een erectieprothese worden geplaatst.

Conclusie:

Erectiestoornissen hebben verschillende oorzaken en gaan vaak gepaard met andere klachten, zoals faalangst, wat de erectiestoornissen nog meer doet toenemen. Vandaar het belang van tijdig hulp te zoeken en erover te praten met een zorgverlener. Want er zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Inhoudstabel

*Mogelijks krijg je voorlopig de bevestigingsmail in je spam.