Pijnproblemen

Pijn bij plassen, pijn in de blaas of pijn ter hoogte van de geslachtsorganen zijn zeer hinderlijke ongemakken met een aanzienlijke impact op de levenskwaliteit. Tijdige behandeling is belangrijk om chronische problemen te vermijden.

pijnproblemen

pijnproblemen

Wat is pijn?

“Pijn” is een complex begrip die vaak wordt beschreven als een onaangename sensatie in het lichaam. Het kan variëren van mild tot ernstig en kan worden veroorzaakt door diverse factoren, zoals trauma, ziekte of ontsteking. Pijn fungeert als een belangrijk signaal van het lichaam dat er iets mis is en aandacht vereist. Het kan zowel fysiek als emotioneel belastend zijn en het dagelijks functioneren beïnvloeden. Behandelingen voor pijn kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst ervan. Het is belangrijk om voor elke pijnpatiënt te kijken welke specifieke aanpak de beste is, want geen twee pijnpatiënten zijn gelijk.

Pijn voor, tijdens of na plassen

Pijn voor, tijdens of na het plassen kan zeer ongemakkelijk zijn, soms als een acute sensatie of als een terugkerend probleem. Deze pijnproblemen kunnen leiden tot veranderingen in het plasgedrag, waarbij men vaker of juist minder vaak gaat plassen, wat het ganse plasgebeuren kan beïnvloeden en de situatie kan verergeren. De pijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals urineweginfecties, nier- of blaasstenen, bekkenbodemspanning, enzovoort. Afhankelijk van deze oorzaak zal de gepaste behandeling worden ingesteld.

Pijn in of rond de blaas

Er zijn chronische pijnproblemen zowel van de blaas (chronisch blaaspijnsyndroom) als van de spieren en organen rond de blaas (chronisch pelvisch pijnsyndroom) die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de levenskwaliteit. Als onderliggende oorzaken zoals infecties, zenuwaandoeningen, urologische kankers zijn uitgesloten, is het van belang op zoek te gaan naar pijnbestrijding op maat van de patiënt, dit is namelijk zeer verschillend van persoon tot persoon. Maar er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals relaxatie- en bekkenbodemtherapie, medicatie, ingrepen,…

Herken je één van deze problemen?

Voor verschillende plasproblemen bied ik deskundige hulp en oplossingen. Boek een praktijkafspraak in en laten we samen werken aan het verbeteren van jouw levenskwaliteit.

Wil je eerst een verkennend gesprek om te zien wat je zelf kan doen / kan verwachten om jouw plasprobleem of dat van je kind aan te pakken? Boek dan een videoconsultatie in.

Vulvovaginale pijn (♀)

Vulvaire pijn, of vulvodynie, is een veelvoorkomend maar vaak miskend symptoom bij vrouwen. Het kan worden ervaren als een brandend, stekend of schurend gevoel ter hoogte van de vulva (uitwendige geslachtsdelen van de vrouw) en kan variëren in intensiteit.
Deze pijn kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken, waaronder infecties, allergieën, hormonale veranderingen, spierproblemen of neurologische aandoeningen.

Vaginale pijn kan het gevolg zijn van vaginale droogte door de menopauze, of te wijten zijn aan verzakking van de blaas, baarmoeder en/of darm. Een te hoge bekkenbodemspanning kan vaginale pijn, maar ook plas- en stoelgangsproblemen veroorzaken, die op hun beurt de pijn negatief beïnvloeden.

Vulvovaginale pijn kan aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven, inclusief seksuele activiteit, blaaswerking en algemeen welzijn. Het is belangrijk voor vrouwen om dit symptoom serieus te nemen en medische hulp te zoeken om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Pijn thv teelbal, penis, prostaat (♂)

Pijn rondom de teelballen, zowel aan één kant als aan beide kanten, kan periodiek of continu aanwezig zijn en kan ontstaan door factoren zoals spataderen, infecties, eerdere chirurgische ingrepen of zenuwbeschadiging.

Uitwendige pijn aan de penis kan gerelateerd zijn aan een strakke voorhuid, huidletsels of seksueel overdraagbare aandoeningen. Inwendige pijn in de penis kan te wijten zijn aan ontsteking van de plasbuis, trauma, ziekte van Peyronie of bekkenbodemproblemen.

Pijn ter hoogte van de prostaat kan acuut of chronisch optreden. Bij een acute ontsteking gaat dit gepaard met koorts en algemeen ziek zijn, maar bij een chronische ontsteking zijn de klachten vaak veel vager.

Pijn ter hoogte van de geslachtsorganen van de man kan een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven, inclusief op de seksuele activiteit, blaaswerking en algemeen welzijn. Het is belangrijk voor mannen om dit symptoom serieus te nemen en medische hulp te zoeken om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

vulvodynie pijnproblemen pijn blaaspijn

*Mogelijks krijg je voorlopig de bevestigingsmail in je spam.