Plasproblemen

Plasproblemen kunnen variëren van frequent of juist zelden moeten plassen tot nachtelijke toiletbezoeken. Urineverlies overdag of bedplassen kunnen voorkomen, evenals problemen bij het plassen zelf.

plasproblemen

plasproblemen

Veel of weinig plassen

Een normale plasfrequentie varieert meestal tussen de 3 en 8 keer per dag. Als je echter slechts rond de 2 keer per dag moet plassen, ondanks een normale vochtinname, kan dit duiden op verminderd blaasgevoel, ook wel bekend als een ‘luie blaas’. Aan de andere kant kan een frequentie van meer dan 8 keer per dag zeer hinderlijk zijn. Voortdurende sterke aandrang om te plassen of zelfs angst om niet op tijd het toilet te bereiken, kunnen je dagelijkse activiteiten ernstig verstoren.

Nachtelijke plassen

Een ononderbroken nachtrust is essentieel voor algemeen welzijn. Echter, herhaaldelijk wakker worden om te plassen kan overdag ernstige gevolgen hebben, zoals vermoeidheid, verminderde concentratie en verhoogde bloeddruk. Ook al lijkt het misschien normaal om al jaren ’s nachts meerdere keren op te staan om te plassen en stoort het je niet echt, het aanpakken van dit probleem kan een aanzienlijk verschil maken in je algehele welzijn en gezondheid.

Urineverlies overdag

Verschillende vormen van urineverlies omvatten dringend urineverlies voordat je het toilet kunt bereiken (urge-incontinentie), urineverlies bij hoesten, niezen, lachen of springen (stress-incontinentie), of urineverlies zonder duidelijke aanleiding, “het gebeurt gewoon”. Het kan variëren van enkele druppels tot volledig nat ondergoed en kleding. Dit probleem kan zeer ongemakkelijk zijn, zelfs als het niet zichtbaar is voor anderen.

Herken je één van deze problemen?

Voor verschillende plasproblemen bied ik deskundige hulp en oplossingen. Boek een praktijkafspraak in en laten we samen werken aan het verbeteren van jouw levenskwaliteit.

Wil je eerst een verkennend gesprek om te zien wat je zelf kan doen / kan verwachten om jouw plasprobleem of dat van je kind aan te pakken? Boek dan een videoconsultatie in.

Bedplassen

Dit probleem komt vaak voor bij kinderen, maar het kan zich ook op latere leeftijd manifesteren. Vaak merk je niet eens dat je een volle blaas hebt en besef je het pas wanneer het te laat is. Vooral bij kinderen op de lagere school kan dit leiden tot schaamte en belemmeringen voor sociale activiteiten, zoals overnachten bij vriendjes of deelnemen aan kampactiviteiten.

Moeite hebben om te plassen

Het ervaren van druk tijdens het plassen of moeite hebben om urine te starten, wijst mogelijk op plasproblemen zoals een vernauwing, vergrote prostaat (bij mannen), of gespannen bekkenbodem/sluitspier. In gevallen waarbij helemaal geen urine kan worden geloosd, wat zeer pijnlijk is, is het essentieel om onmiddellijk medische hulp van een arts of uroloog te zoeken.

plasproblemen plassen

plasproblemen

*Mogelijks krijg je voorlopig de bevestigingsmail in je spam.