Wat?

Urologie is een specialisatie in de geneeskunde die zich bezighoudt met de behandeling van aandoeningen ter hoogte van de urinewegen bij de man en de vrouw en de geslachtsorganen van de man.
Organen die onder urologie vallen zijn de nieren, urineleiders, blaas, urinebuis, penis, teelballen en prostaat. Aandoeningen die binnen de urologie worden behandeld zijn bijvoorbeeld urineverlies, nierstenen, goedaardige prostaatvergroting, prostaatkanker, erectiestoornissen, urineweginfecties en zoveel meer.

U kan in deze praktijk terecht voor alle urologische klachten, maar er is een bijzondere aandacht voor alle mogelijke plasproblemen, problemen van pijn of dysfunctie ter hoogte van bovengenoemde organen. Hieronder wordt meer uitleg gegeven over deze klachten. Daarnaast zijn er ook specifieke onderliggende aandoeningen waarbij je met urologische klachten kan worden geconfronteerd waarvoor je in de praktijk terecht kan.

Plasproblemen

– Veel of weinig moeten plassen

Een normale plasfrequentie is tussen 3 en 8 keer per dag. Als je slechts een 2-tal keer gaat plassen op een dag ondanks een normaal drinkpatroon, kan dit wijzen op een verminderd blaasgevoel en een “luie blaas”. Als je meer dan 8 keer gaat plassen op een dag kan dit zeer storend zijn, zeker als je je bezigheden telkens moet onderbreken omwille van een uitgesproken plasdrang of zelfs schrik niet tijdig op het toilet te geraken.

– ’s Nachts opstaan om te plassen

Een goede nachtrust is van groot belang voor het algemene welzijn, maar als deze nachtrust verschillende keren wordt onderbroken omwille van de nood te moeten plassen, kan dit ernstige gevolgen hebben overdag (vermoeidheid, verminderde concentratie, verhoogde bloeddruk,…). Ook al ben je het gewend van al jaren verschillende keren op te staan om te plassen ’s nachts en vind je dit niet eens zo erg, toch kan het aanpakken hiervan een wereld van verschil maken op je welbevinden en gezondheid.

 Urineverlies overdag

Er zijn verschillende soorten urineverlies: urineverlies bij een dringende plasdrang nog voor je het toilet kan bereiken (=urge-incontinentie), urineverlies bij hoesten, niezen, lachen, springen (=stress-incontinentie), of urineverlies zonder dat je weet wat de uitlokkende factor is, “het gebeurt gewoon”. Het kan over enkele druppels gaan, maar net zo goed over een volledig natte slip en natte bovenkledij. Dit is een zeer vervelend probleem, zelfs al is het niet zichtbaar naar de buitenwereld toe.

 Urineverlies ’s nachts of bedplassen

Dit is zeer frequent op kinderleeftijd, maar het kan zich ook op volwassen leeftijd manifesteren. Heel vaak word je niet eens wakker van een volle blaas gevoel en merk je het pas als het te laat is. Zeker

bij kinderen van een lagere school leeftijd kan dit leiden tot een schaamtegevoel en kan dit in de weg staan van sociale activiteiten zoals op kamp gaan, bij vriendjes gaan slapen,…

– Nadruppelen

Heel wat mannen hebben last van nadruppelen, ofwel enkele druppels urineverlies na het plassen, dit door urine die achterblijft in de plasbuis, vaak het gevolg van een vergrote prostaat. Maar ook vrouwen kunnen wat druppelverlies ervaren na het plassen en nadat ze zich terug hebben aangekleed.

– Moeite hebben om te plassen

Als je het gevoel hebt te moeten duwen om te plassen, of als het plassen zeer moeizaam op gang komt, is dit niet normaal, het kan wijzen op een vernauwing, een vergrote prostaat (bij mannen), een gespannen bekkenbodem/sluitspier. Als je helemaal niet kan plassen, is dit zeer pijnlijk, hiervoor moet je je zo snel mogelijk tot een arts/uroloog wenden.

Pijnproblemen

– Pijn bij plassen

Pijn bij een volle blaas of pijn tijdens of na het plassen kan zeer uitgesproken en zeer vervelend zijn, of het kan iets sluimerend zijn dat af en toe de kop opsteekt. Door pijnprikkels in en rond de plasbuis ga je je plaspatroon vaak aanpassen door meer of net minder te gaan plassen, maar hierdoor ga je de blaascapaciteit beïnvloeden en kan je de problemen erger maken.

 Pijnklachten thv teelbal/scrotum

Scrotale pijn kan aan 1 kant of aan beide kanten optreden, dit kan episodisch zijn of continu aanwezig zijn. Mogelijke oorzaken zijn spataders, voorgaande ingrepen, zenuwschade,…

Functionele problemen

– Erectiestoornissen bij mannen

Verminderde of afwezige erecties zijn uiteraard niet alleen een probleem voor degene die deze ervaart, dit is een probleem dat koppels treft. Er zijn verschillende zaken die hiertoe kunnen bijdragen, zowel medisch als psychologisch.

– Zakkingsgevoel bij vrouwen

Vaginale prolaps of “verzakking” komt voor bij 20% van de vrouwen, het kan gaan om een verzakking van de blaas, baarmoeder en/of darm die vaginaal drukgevoel veroorzaakt, en kan al dan niet gepaard gaan met plasproblemen, stoelgangsproblemen,…

Specifieke aandoeningen die urologische problemen kunnen veroorzaken

  • Vulvodynie
  • Diabetes
  • Multiple Sclerose
  • Parkinson
  • Hersenbloedingen/tromboses
  • Ehler-Danlos

%d bloggers liken dit: