Plasproblemen

Plasproblemen

Veel of weinig moeten plassen


Een normale plasfrequentie is tussen 3 en 8 keer per dag. Als je slechts een 2-tal keer gaat plassen op een dag ondanks een normaal drinkpatroon, kan dit wijzen op een verminderd blaasgevoel en een “luie blaas”. Als je meer dan 8 keer gaat plassen op een dag kan dit zeer storend zijn, zeker als je je bezigheden telkens moet onderbreken omwille van een uitgesproken plasdrang of zelfs schrik niet tijdig op het toilet te geraken.


’s Nachts opstaan om te plassen


Een goede nachtrust is van groot belang voor het algemene welzijn, maar als deze nachtrust verschillende keren wordt onderbroken omwille van de nood te moeten plassen, kan dit ernstige gevolgen hebben overdag (vermoeidheid, verminderde concentratie, verhoogde bloeddruk,…). Ook al ben je het gewend van al jaren verschillende keren op te staan om te plassen ’s nachts en vind je dit niet eens zo erg, toch kan het aanpakken hiervan een wereld van verschil maken op je welbevinden en gezondheid.


Urineverlies overdag


Er zijn verschillende soorten urineverlies: urineverlies bij een dringende plasdrang nog voor je het toilet kan bereiken (=urge-incontinentie), urineverlies bij hoesten, niezen, lachen, springen (=stress-incontinentie), of urineverlies zonder dat je weet wat de uitlokkende factor is, “het gebeurt gewoon”. Het kan over enkele druppels gaan, maar net zo goed over een volledig natte slip en natte bovenkledij. Dit is een zeer vervelend probleem, zelfs al is het niet zichtbaar naar de buitenwereld toe.


Urineverlies ’s nachts of bedplassen


Dit is zeer frequent op kinderleeftijd, maar het kan zich ook op volwassen leeftijd manifesteren. Heel vaak word je niet eens wakker van een volle blaas gevoel en merk je het pas als het te laat is. Zeker


bij kinderen van een lagere school leeftijd kan dit leiden tot een schaamtegevoel en kan dit in de weg staan van sociale activiteiten zoals op kamp gaan, bij vriendjes gaan slapen,…


Moeite hebben om te plassen


Als je het gevoel hebt te moeten duwen om te plassen, of als het plassen zeer moeizaam op gang komt, is dit niet normaal, het kan wijzen op een vernauwing, een vergrote prostaat (bij mannen), een gespannen bekkenbodem/sluitspier. Als je helemaal niet kan plassen, is dit zeer pijnlijk, hiervoor moet je je zo snel mogelijk tot een arts/uroloog wenden.


Probleem per orgaan

Problemen thv de nier


Je kan pijn hebben ter hoogte van de flank (net onder de ribben), wat kan wijzen op een probleem van de nier. Pijn in de nierstreek treedt op als de urine niet goed van de nier naar de blaas vloeit, door bijvoorbeeld een niersteentje dat de urineleider blokkeert. Ook bij een opstijgende urineweginfectie vanuit de blaas kan er hevige pijn in de flank optreden, dit gaat gepaard met koorts en algemeen onwelzijn. Wanneer je bloed plast is het belangrijk de nieren te onderzoeken op aanwezigheid van een niertumor, dit geeft evenwel geen pijnklachten.


Problemen thv de blaas


De blaas kan bron zijn van verschillende klachten, blaaspijn bij infectie of blaaspijnsyndroom (chronische ontsteking zonder bacteriën); overactieve blaas met veelvuldig plassen of een onderactieve blaas met veel of weinig plassen. De blaas kan ook verzakken met een drukgevoel vaginaal.


Problemen thv de prostaat


De prostaat kan problemen veroorzaken vanaf de leeftijd van 45-50 jaar, vanaf dat moment begint de prostaat toe te nemen in volume, wat ervoor kan zorgen dat je een minder krachtige of onderbroken straal, meer moet gaan plassen, je plas moeilijker kan ophouden,…

Daarnaast kan een acute prostaatinsteking een pijnlijk warm gevoel geven tussen de benen en gepaard gaan met koortsaanvallen en algemeen onwelzijn. Een chronische prostaatontsteking kan langdurige vage klachten geven.

Een prostaattumor geeft weinig klachten, maar wordt meestal vastgesteld door een oplopende PSA-waarde in het bloed en/of het vaststellen van een verharding ter hoogte van de prostaat bij het klinisch onderzoek.


Problemen thv geslachtsorgaan


Een veelvoorkomend probleem ter hoogte van de penis is een vernauwde voorhuid, dit kan pijnlijk zijn vooral bij erecties.

Er kan ook pijn optreden ter hoogte van de penisschacht met het ontstaan van een kromming (ziekte van Peyronie).

Seksueel overdraagbare aandoeningen bij de man uiten zich vaak door letsels ter hoogte van de huid, zoals genitale wratten of blaasjes bij herpesinfectie.

Erectiestoornissen kunnen zich op verschillende manier uiten, het kan moeilijker zijn een erectie te verkrijgen of te behouden, er kan sprake zijn van vroegtijdige ejaculatie,…


Vaginale pijnklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, er kan sprake zijn van oppervlakkige pijn uitwendig (vulvodynie) of een inwendige pijn bij een te hoge spanning van de bekkenbodemspieren. Er kan daarentegen ook sprake zijn van te zwakke bekkenbodemspieren met blaas- en/of darmverzakking tot gevolg.


 


Pijn & andere

Pijn voor, tijdens of na plassen


Pijn bij een volle blaas of pijn tijdens of na het plassen kan zeer uitgesproken en zeer vervelend zijn, of het kan iets sluimerend zijn dat af en toe de kop opsteekt. Door pijnprikkels in en rond de plasbuis ga je je plaspatroon vaak aanpassen door meer of net minder te gaan plassen, maar hierdoor ga je de blaascapaciteit beïnvloeden en kan je de problemen erger maken. Pijn kan veroorzaakt worden door infectie, nier/blaassteen, spierspanning,…


Pijnklachten thv geslachtsorgaan


Pijn ter hoogte van de teelbal kan aan 1 kant of aan beide kanten optreden, dit kan episodisch zijn of continu aanwezig zijn. Mogelijke oorzaken zijn spataders, voorgaande ingrepen, zenuwschade,…

Pijn ter hoogte van de penis kan te maken hebben met een voorhuid die spant, huidletsels of uitstralende pijn van binnenuit.

Pijn ter hoogte van de vagina kan te wijten zijn aan bekkenbodemspanning, blaasverzakking, uitstralende pijn van binnenuit.


Urineweginfecties / SOA’s


Ontsteking ter hoogte van de nieren, blaas, prostaat, plasbuis kan pijnklachten geven of het plassen beïnvloeden, zo kan je meer moeten plassen, of juist moeilijker kunnen uitplassen. Ook seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen pijn- en/of plasklachten veroorzaken.


Erectiestoornissen bij mannen


Verminderde of afwezige erecties zijn uiteraard niet alleen een probleem voor degene die deze ervaart, dit is een probleem dat koppels treft. Er zijn verschillende zaken die hiertoe kunnen bijdragen, zowel medisch als psychologisch en er zijn dan ook verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.


Zakkingsgevoel bij vrouwen


Vaginale prolaps of “verzakking” komt voor bij 20% van de vrouwen, het kan gaan om een verzakking van de blaas, baarmoeder en/of darm die vaginaal drukgevoel veroorzaakt, en kan al dan niet gepaard gaan met plasproblemen, stoelgangsproblemen,…


Pijnklachten

 


Pijn bij plassen


Pijn bij een volle blaas of pijn tijdens of na het plassen kan zeer uitgesproken en zeer vervelend zijn, of het kan iets sluimerend zijn dat af en toe de kop opsteekt. Door pijnprikkels in en rond de plasbuis ga je je plaspatroon vaak aanpassen door meer of net minder te gaan plassen, maar hierdoor ga je de blaascapaciteit beïnvloeden en kan je de problemen erger maken.


Pijnklachten thv teelbal/scrotum


Scrotale pijn kan aan 1 kant of aan beide kanten optreden, dit kan episodisch zijn of continu aanwezig zijn. Mogelijke oorzaken zijn spataders, voorgaande ingrepen, zenuwschade,…


Contactgegevens

Krijgslaan 118
9000 Gent
093/10 80 30
info@mijnuroloog.be
Plan een afspraak in
Privacy policy

Consultaties

Maandag 09:00-19:00
Dinsdag (UZ Gent) 09:00-17:00
Woensdag 09:00-19:00
Vrijdag 08:00-13:00
Zaterdag* 09:00-12:00

Copyright MijnUroloog © All Rights Reserved